Dr Leung

& His Team

通識

10年教學經驗.2018及19年超級狀元之師1

考試為本.深受名校生信賴

  • Dr Leung是近年廣受名校生擁戴的通識導師之一,亦是不少(in alphabetical order)中華基金中學(CFSS)、拔萃男書院(DBS)、拔萃女書院(DGS)、德望中學(GHS)、喇沙書院(LSC)、瑪利諾修院學校(MSC)、瑪利曼中學(MSS)、培正中學(PCMS)、嘉諾撒聖心書院(SHCC) 、聖保祿學校(SPCS)、真光女書院(TLGC)、荃灣官立中學(TWGSS)、皇仁書院(QC)等名校生選報的通識導師。
  • Dr Leung的教學哲學:「考試只為求分數,做人只須心地好。」/「通識唔係中史科!所謂好的elaboration,不是長!而是具體!扣題!」/「我地用好多口訣,即係你同對手一齊考數,唔准用計數機,但係你背左乘數表。」/「要你死記,我會唔好意思,因為我都記唔住咁多野,唔係個個Doctor都叻背書。」

注釋1 : 2019年DSE 8科5** 狀元及2018年DSE 8科5** 狀元都曾報讀過Dr Leung付費課程