【初中選科攻略】中一至中三學生必睇

【DSE選科全攻略】你不可不知的事

【DSE選科全攻略】你不可不知的事!

話咁快,好多初中,特別係中三同學仔都要考慮未來高中選讀甚麼 electives (選修科)。選中合適自己科目發揮所長,可以大大幫你考好DSE入大學讀心儀學科。尤其全球已經呈現全新局面,以前的神科可能再不是神科。新一代應該打造自己的「神科」。

去到DSE選科一定要做好資料蒐集,又要明白自己的興趣及所長,做到「知己知彼」,再用理性分析角度選擇自己合適的學科。
千萬不能因為某科熱門就讀嗰科,也不要純粹因自己對某科有興趣就選讀,畢竟有興趣和有能力讀好未必有必然關係。
.
我們邀請到各選修科的星級名師同大家分享下各 elective 科目要讀咩,適合哪類學生,升學出路前景又如何?絕對係你們選科前必睇的攻略。

2474 4267
免責聲明   |   精英匯集團控股有限公司成員 (上市編號:1775)
O/B Beacon College Ltd. 遵理學校有限公司

Copyright © 2020 Beacon College. All rights reserved.